چرا #پروانه سفید برگخوار بلوط چنین طغیان کرده؟
جنگلهای #زاگرس با گستردگی در ۱۱ استان کشور با ۶ میلیون هکتار مساحت، ۴۰ درصد جنگلهای ایران را تشکیل میدهند که حدود ۷۰ درصد تیپ گونههای #جنگلی زاگرس را #بلوطها شامل میشوند.
#پروانه_برگخوار_سفید_بلوط با نام علمی Leucoma wiltshirei Collenette و از خانواده Erebidae حشره ای با میزبان تخصصی (بلوط) است. این پروانه بومی زاگرس است و درسال 1937 در کوههای زاگرس و در منطقه رواندوز کشور عراق کشف و توصیف شد. اولین بار در سال 1353 از ایران گزارش شد.
مرفولوژی:
#حشرات کامل به رنگ سفید یا سفید شیری با #شاخک پروش هستند.
#تخمها کروی به رنگ سبز #پسته ای و سپس به رنگ خاکستری درمیآیند.
#لارو ها به رنگ زرد تا قرمز هستند و #شفیره به رنگ سبز روشن با خطوط زرد رنگ هستند.
#زمستانگذارانی این #حشره به صورت لاروی و در شکاف تنه، زیر برگهای ریخته شده، در شکاف زمین و … می باشد.
خسارت:
#خسارت مربوط به دوره لاروی است که ازاپیدرم بالایی #برگ#تغذیه می کند. خسارت لاروها بسیار شدید است و تا جایی پیش می رود که تمام #درخت را خالی از برگ می کند. از سال 1352 تا به کنون این حشره چندین طغیان داشته ولی هربار بدون نیاز به کنترل، جمعیت آن به حالت تعادل رسیده است. با توجه به اینکه این آفت بومی زاگرس است درطی این سالها، با #میزبان گیاهی و نیز با #دشمنان_طبیعی اش رابطهای تکاملی و طولانی داشته است و جمعیت آن بارهابه تکامل رسیده است.
دلیل طغیان شدید امسال:
طبق بررسیها، این حشره درسالهایی که بارندگی کم و میانگین دمای هوا بیشتر بوده است، طغیان کرده است. گرمایش زمین و خشکی نواحی جنوبی ایران، #مدیریت غلط منابع آبی کشور و چرای بیرویه، سبب خشکی سطوح بین #درختان شده است. گرما و خشکی زیاد این جنگلها، باعث افزایش تعداد آتش سوزیها در سالهای اخیر شده است. طبق آخرین آمار حدود 1 میلیون و400 هزارهکتار ازاین جنگلها در سالهای اخیر خشکیده است. این مسأله سبب شده که تعدادو #تنوع_گیاهی دربستر جنگلهای بلوط کاهش یابد. کاهش #گیاهان_بومی عامل کاهش حشرات بومی تشکیل دهنده #زنجیره_غذایی و #دشمنان_طبیعی گشته است. کم شدن بارش نیزسبب تضعیف بیش ازپیش درختان شده و دراین بین، فرصت برای #گونه های مقاومی همچون پروانه برگخوار سفید فراهم شده است که اینچنین #طغیان نماید.