#سوسک_شاخک_بلند_رزاسه با نام علمی
#Osphranteria coerulescens
سوسکی #چوبخوار از خانواده Cerambycidae و راسته #سخت_بالپوشان است. در گذشته بعنوان یکی از آفات درجه دو براي میزبانان مختلف از جمله درختان میوه سردسیري #هسته_دار و #دانه_دار شناخته می شد، ولی اکنون با تداوم #خشکسالی به یکی از آفات مهم تبدیل شده است. اولین بار در سال 1323 در ایران گزارش شد و امروز در اکثر مناطق کشور حضور دارد.

#مورفولوژی :

– تخم: بطول 1.8 تا 2 میلیمتر، برنگ زرد مایل به سفید

#لارو : استوانه ای شکل، بدون پا، دارای چین خوردگی فراوان در سطح بدن و برنگ زرد است. طول لارو در انتهای رشد تا 32 میلیمتر می رسد. دارای 4 سن لاروی است.

#شفیره : بطول 2.5 تا 3 سانتیمتر. ابتدا زرد رنگ و سپس به رنگ قهوه ای مات تبدیل می شود.

#حشره کامل: #سوسک بالغ ماده برنگ سیاه، سوسکهاي نر برنگ قهوه‌ای مات، بطول 2.5 تا 3.5 سانتیمتر، داراي #شاخکهای طویل

بیولوژی:

تعداد نسل در سال: 1

#زمستانگذرانی : لارو در شاخه ها

دربهار، لاروهای زمستانگذران شروع به تغذیه نموده و بعد تبدیل به پیش شفیره و بعد در انتهای دالان تبدیل به شفیره میشوند.
پس از 3 هفته، ظهور #حشرات_کامل رخ میدهد. تخمگذاری روي سرشاخه ها و شاخه هاي جوان و در زاویه فوقانی جوانه ها بصورت انفرادي و بندرت در دستجات 2 تایی است. ناحیه فوقانی تاج درخت بیشتر از سایر قسمت ها برای تخمگذاري انتخاب میشود.

خسارت:

لارو پس از خروج از تخم، از محل اتصال تخم به شاخه، وارد بافت گیاه شده و تغذیه خود را آغاز مینماید. لارو سن اول سبب قطع آوندهاي #آبکش گردیده بطوريکه ابتدا سرشاخه ها رنگ پریده و سپس خشک میشود. با بزرگ شدن جثه، لاروها بطرف شاخه هاي قطورتر پیشروی مینمایند. تغذیه لاروها تا شروع سرما ادامه مییابد. معمولا فضولات لاروي در دالانها انباشته میشود و در شاخه هاي قطور، لارو براي تخلیه فضولات، سوراخی در بدنه دالان ایجاد مینماید. معمولا از محل ورود لارو سن اول، #شیره_گیاهی خارج میشود که در مجاورت هوا سفت گردیده و شکل فنر یا فتیله اي بخود می گیرد. برش عرضی #دالانهای_لاروی دایره ای شکل است.

در پستهای آینده درمورد کنترل آن مطالبی عنوان خواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *