روشهای #غیرشیمیایی مبارزه با جوندگان :
1. مبارزه فیزیکی و مکانیکی :
الف- تله گذاری
#تله گذاری در فصلهای سرد که غذای مناسب درمحیط کم است، بهتر اثرمی کند. برای طعمه می توان از پفک ، تکه های میوه مثل سیب، #کره_بادام_زمینی، #کالباس ، خیار و… استفاده کرد. تله ها به دوگروه #زنده_گیر وکشته گیر تقسیم میشوند.
تعداد #تله لازم درتراکم کم موش: یک تله به ازاء هر 30 مترمربع، و در تراکم زیاد: حداقل 80 تله به ازاء 4000 مترمربع میباشد.
ب- استفاده از #امواج_صوتی و دستگاههای دورکننده #اولتراسونیک :
دستگاههای الکتریکی با انتشار امواج صوتی با #فرکانس بالا موجب فراری شدن #جوندگان و یا حتی باعث مرگ آنها میگردند. این دستگاهها دورکننده های اولتراسونیک گفته می شوند. فرکانس ایجاد شده بیش از 20000 هرتز است و انسان آنها را نمی شنود.
پ- رات پروفینگ :
#رات_پروفینگ روشهای مکانیکی و فیزیکی ساده ای هستند که باعث میگردند که از ورود، استقرار، لانه گزینی، #تولیدمثل ، تغذیه و خسارت #جوندگان جلوگیری شود مثل بستن راههای ورود، مرتب سازی محیط، دورکردن موادغذایی از دسترس #جونده و…..
لازم بذکراست که این روشها غالبا بسیارساده، راحت، ارزان ولی مهم هستند.
ت- استفاده از #دورکننده جوندگان راتوک:
#خرگوش ها بخصوص درفصل پاییز و زمستان بعلت کمبود موادغذایی به تغذیه از پوست #تنه درختان رو می آورند و درختان را نابود می کنند. برای این کار می توان از دورکننده جوندگان شرکت #سمیران با نام #راتوک استفاده کرد
2. #مبارزه_بیولوژیک :
باید به حفاظت و حمایت ازدشمنان طبیعی جوندگان اهتمام کنیم.
ازبهترین شکارچیها میتوان #گربه ، #شاهین ، #جغد ، کلاغ ، #مار و گوشتخوارانی نظیر #روباه و شغال را نام برد. نصب یک میله عمودی یا تیرک چوبی با ارتفاع 2 تا 3 متر وعرض 1 متر برای نشستن پرندگان شکاری میتواند به کنترل بلند مدت جوندگان کمک کند. مارها نیز از #شکارچیان مفید جوندگان کوچک هستند لذا نباید آنها را بی دلیل ازبین برد.
3. #مبارزه_زراعی :
دربین این روشها شخم زدن وآبیاری بخصوص در اواخر فصل زراعی بسیار مناسب و موثر میباشند. #موش_مغان و #موش_کور که از مهمترین جوندگان هستند بکمک این روشها بخوبی کنترل میشوند.
4. مبارزه با زیستگاه ها: جاهایی که باقیمانده محصول رهاشده و مناطقی که #پوشش_گیاهی متراکم و وسیعی دارند، ازجمله زیستگاههای خوب و مکانهای #لانه_گذاری مناسب جوندگان هستند. بنابراین در اطراف مزارع باید پوشش گیاهی متراکم را ازبین برد زیرا علاوه بر کاهش زیستگاه، موجب شکار بهتر آنها میشود