کینوا از آن دسته گیاهانی است که به دلیل دانه‌های خوراکی‌اش جایگزین مناسبی برای #پروتئین گوشتی است. کینوا به #خاویار_گیاهی معروف است. علاوه بر دانه از برگ گیاه جوان بعنوان سبزی تازه و یا پخته استفاده می‌شود. کینوا جزو #غلات نيست اما خواصي مشابه و حتي بيشتر دارد.
سازمان خواربار جهانی ( #فائو ) سال ۲۰۱۳ را سال کینوا نامگذاری کرد. کینوا گیاهی سنتی است که قدمت ۵ هزار ساله دارد و بسیار سبکتر و خوش هضمتر از دانه‌هایی چون برنج است که میتواند جایگزین مناسبی برای برنج محسوب شود. بعلاوه میتوان آنرا بصورت مخلوط با برنج مصرف کرد.همچنین منبع غنی پروتئین، منیزیم، فیبر، فسفر، ویتامین ب ۲، #پتاسیم و دیگر مواد معدنی مانند آهن است.

کینوا مانند #سویا از درصد بالای پروتئینی برخوردار است، اما برعکس سویا که یک گیاه پرمصرف آب براست، نیاز به آب کمتری دارد.

کینوا بخاطر رشد خوب در بدترين و دشوارترين شرايط آب و هوايي مشهور است و براي #بيابان_زدايی میتواند کاشته شود.

شرایط کشت

بهترین pH برای رشد آن 6 تا 7 است اما قادر است در رنج pH اسیدی یعنی 5.5 تا قلیایی بالا یعنی 9.5 رشد کند. این نشان می‌دهد که به #سمیت‌ آلومینیوم نیز مقاوم است. نیاز آبی آن 400 تا 800 میلیمتر بوده و با 250 میلیمتر نیز نتیجه ایده آل داده است. کینوا به بی آبی و #شوری_زمین و اسیدی یا قلیایی بودن خاک و تنش های دمایی بسیار مقاوم است و از لحاظ تغذیه بسیارقانع میباشد پس در بسیاری از نقاط ایران قابل کشت است.

گیاه کینوا را از اردیبهشت تا مردادماه می‌توان کشت نمود. بهترین زمان کشت برای برداشت بهینه مردادماه است. قادر به رشد در زمین‌های سبک تا خشن می‌باشد. جهت افزایش تناژ درهکتار می‌توان میزان #بذر مصرفی در هکتار را بالا برد اما این بستگی به شرایط محیطی و تغذیه‌ای گیاه دارد. دوره رشدی گیاه 4 تا 7 ماه می‌باشد. طبق گزارشاتی که بعمل آمده این محصول 3 الی 5 تن در هکتار باردهی داشته است که اغلب 5 تن بوده است.
در حال حاضر ۲۵ گونه مختلف کینوا در جهان کشت می‌شود که تقاضای مناسبی هم در بازار‌های جهانی دارد و بلحاظ قیمتی هم در بازار‌های جهانی حدود سه تا چهار برابر #گندم قیمت دارد.
.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *