شیرهای گیاهی برخلاف شیرهای رایج در بازار از حیوانات بدست نمیآیند و جزو محصولات لبنی محسوب نمیگردند. بعضی از افراد بدلایل خاص مجبور به استفاده از شیرگیاهی هستند؛ افرادی به دلیل شخصی ممکن است شیر گیاهی را به #لبنیات ترجیح دهند. برخی از افراد بدلیل عدم تحمل #لاکتوز با مصرف مواد لبنی همچون شیر گاو که حاوی لاکتوز است، علائمی همچون دلدرد، استفراغ، حالت تهوع و…نشان میدهند و در نتیجه نمیتوانند شیر گاو یا بطور کلی شیر حیوانی مصرف کنند. برخی از افراد بدلیل پیروی از رژیم #گیاهخواری نمیتوانند محصولات جانوری مصرف کنند.علاوه بر مسائلی که ذکر شد، آلرژی به #کازئین شیر و یا جذب بهتر پروتئین از محصولات گیاهی میتواند دلایل دیگری برای استفاده از انواع شیر گیاهی باشد.
انواع شیر گیاهی:
بسیاری از متخصصین تغذیه شیر #بادام را بهترین شیر گیاهی میدانند؛ اما انواع شیر گیاهی دیگری نیز وجود دارد که افراد میتوانند با توجه به ذائقه خود آنها را انتخاب کنند. ممکن است برخی بدلیل حساسیت به برخی از انواع مغزها ویا غلات، مجبور به استفاده از انواع خاصی از شیر گیاهی باشند. برای مثال افرادی که بدلایل متفاوت از رژیمهای فاقد #گلوتن پیروی میکنند ویا به عدم تحمل گلوتن مبتلا هستند؛ بهتر است مصرف شیر سویا ویا شیر گیاهی #برنج را از گزینههای خود حذف کنند.
شیر گیاهی ممکن است از مغزها تهیه شود که به آن #شیر_آجیلی نیز میگویند و شامل مغزهایی چون #بادام شیرین، بادام هندی، فندق، گردو و #بادام_زمینی است. برخی از دانههای روغنی و #غلات تهیه میشوند که شامل #تخمه_کدو ، تخمه آفتابگردان، #کینوا ، تخم #کتان ، #کنجد ، سویا و برنج است. برخی از انواع شیر گیاهی نیز از لپه سبز یا #نارگیل تهیه میشوند که طرفداران آن اغلب بسیار کم است.
شیرخشک گیاهی:
رایجترین انواع #شیر_خشک گیاهی در بازار، شیرخشک سویا است که از نشاسته #ذرت همراه با #پروتئین سویا و روغن گیاهی بدست میآید و آن را با #آهن غنی میکنند تا نیاز نوزاد به آهن نیز تامین شود. انواع شیر خشک گیاهی و سایر شیرخشکهایی که از #شیر گاو تهیه نشدهاند، باید با تجویز و صلاحدید پزشک مصرف شوند؛ زیرا ممکن است برخی نوزادان به شیرهای گیاهی نیز حساسیت داشته باشند