کرم خاکی، در مزرعه و در گلدان
کرم خاکی جانوری است که در #مزرعه و در خاک #گلدان دو نقش متفاوت را ایفا می کند. در مزرعه مفید است و در گلدان مضر. با هم این مقاله را مرور می کنیم:
اثرات مفید #کرم_خاکی در مزارع به دلایل زیر است:
1. تأثیر مکانیکی: سبب افزایش نفوذپذیری و بهبود #تهویه و #زهکشی خاک می شود. و باعث نرم شدن #خاک جهت نفوذ #ریشه در عمق می گردد.
2. تأثیر روی خواص فیزیکی: در اثر ایجاد منافذ و دالانها توسط کرمها، نفوذ آب در خاک بیشتر شده و یخ بستن این آب باعث خرد و ریز شدن دانههای درشتتر و در نتیجه پوکی خاک میشود.
3. تأثیر روی خواص شیمیایی: مواد دفعشده یا برگردانده شده از دهان کرم، نسبت به خاک اولیه دارای املاح محلول، #کلسیم کل، #پتاسیم ، #منیزیم و #کلسیم قابل تبدیل و #فسفر قابل جذب بیشتری هستند. همچنین بعضی از باکتریها از بین میروند و تعدادی از نو به خاک اضافه می شوند. از لحاظ کمی، تعداد کل موجودات ذرهبینی به شدت زیاد میشود بطوریکه در نمونه خاک دارای کرمهای متعدد، گاهی تعداد #میکروارگانیسمها به ۵-۴ برابر نمونهی خاک فاقد این جانوران میرسد.
4. بین ۷۲-۵۴ درصد وزن خشک بدن این کرمها را #پروتئین تشکیل میدهد و بعد از مرگ آنها، ازت قابل توجهی از جنازه آنها به خاک اضافه میشود.
کرم خاکی در گلدان مضر است
با توجه یه اینکه گلدان فضای خیلی محدودی دارد و خاک کمی درون آن ریخته می شود و معمولا برای #گلدانها، خاک با کیفیتی انتخاب می گردد، باید کرمها را از خاک خارج کرد. چون کرم ها با حرکات خود همان خاک اندک را نرم کرده و به راحتی از زیر گلدان خارج می شود. از طرفی کرم ها با تکثیر خود و افزایش جمعیت درون خاک گلدان دیگر جایی برای رشد ریشه نمی گذرانند. همچنین زیاد شدن کرمهای خاکی باعث می شود که به علت محدودیت منابع درون خاک، کرمها شروع به خوردن ریشه #گیاهان بکنند و به گیاه آسیب برسانند.
از علائمی که نشان دهنده زیاد بودن جمعیت کرم ها درون خاک هست ، عدم جذب آب توسط خاک می باشد و در نتیجه به مرور گیاه زرد میشود. در این حالت حتما خاک جدید و بدون کرم را جایگزین کنید.
.