چرا پیوند می زنیم؟
بسیاری از درختان، بدون پیوند محصول چندانی ندارند و ناچاریم که به آنها پیوند بزنیم. پیوند مزایای زیادی دارد از جمله:
1. افزایش بار میوه درخت
2. درشتی یا زیبایی محصول
3. دوام و ماندگاری بیشتر میوه
4. کیفیت بهتر محصول: مانند افزایش شیرینی، تغییر پوست، هسته داشتن یا نداشتن، درشتی و…
5. زمان رسیدن میوه: برای فروش زودتر یا دیرتر
6. ازدیاد گیاه: برای گیاهانی که نمی توان آنها را با قلمه و یا پاجوش ازدیاد نمود
7.جوان سازی: در درختان کهن که به دلایلی قسمت هوایی از بین رفته و یا فرسوده شده باشد، اما ریشه قوی و فعال باشد.
8. تقویت درختان ضعیف و کم شاخه
9. ترمیم: در مواردی که جانوران #جونده پوست درختان را می جوند و باعث صدمه به تنه درخت و خشک شدن قسمت هوایی آن می شوند، به منظور نجات درخت لازم است دو سر شاخه جوان را در بالا و زیر خم حاصله از دندان جانور پیوند زده شود.
10.جهت تقویت و سازگاری با محیط: به طور مثال در آموزش پیوند زدن درخت بادام اگر بادام به شرایط با خاک مرطوب حساس بوده و رشد مطلوبی ندارد، از این رو این درخت را روی گوجه میروبالان پیوند می زنند که مقاوم به خاک های با رطوبت بالاست.
11. تعدیل کننده رشد: در درختانی که ریشه ضعیف دارند و یا بالعکس دارای ریشه قوی بوده و رشد بالایی دارند، با پیوند نمودن این نوع درختان روی پایه های مناسب، قدرت و یا ضعف قسمت هوایی را تعدیل می بخشند.
12. بهبود #گرده_افشانی و #فروت_ست : در مورد درختان دو پایه مانند درخت پسته که گل نر و ماده جدا از هم بر روی دو پایه مجزا قرار دارند، تنها یکی از دو پایه یعنی درختان ماده کاشته شده است و یا نسبت پایه های ماده به نر بسیار بالا بوده و این امر گرده افشانی و میوه بستن را با مشکل مواجه می سازد. در اینجا روی تعدادی از درختان ماده که به فاصله منظمی از یکدیگر قرار دارند، یک پیوندک از درخت نر را روی هر کدام از پایه ها پیوند می زنند.
13.زود #باردهی: #پیوندک بالغ روی درختان جوان و نابالغ که هنوز به بار نرسیده اند