دستور العمل نمونه برداری از خاک
خاکهایی که گیاهان چندساله مثل درختان و چمن در آنها کشت میشود، لازم است هر۲ یا ۳سال یکبار موردآزمون خاک قرارگیرند. آزمون خاک برای #گیاهان_زراعی بسته به نوع #گیاه سالی یک تا چند بار انجاممیشود. بهتر است حداقل یکماه قبل ازکشت نمونهگیری را انجام دهید تا فرصت کافی برای #اصلاح_خاک داشته باشید.
هدف از انجام آزمون خاک:
1.تشخیص میزان #کمبود#عناصر خاک و مصرف مناسب کود
2.پیگیری میزان جذب مواد غذایی موجود در #کودها با اندازه گیری باقیماندۀ مواد غذایی در خاک
3. شناسایی نقاطی که به دلیل تجمع #موادغذایی باعث #سمیت خاک برای گیاهان میشود و یا محصول تولیدشده در آنها باعث آسیب رسیدن به مصرف کنندگان میگردد
4.جلوگیری از مصرف بیشازحد #کود و افزایش هزینههای تولید
5.شناسایی #بافت_خاک (مقدار رس، #سیلت ، #شن و مواد آلی خاک)
6.تعیین کشت مناسب بر اساس #نوع_خاک
طرز نمونه برداري
1.زمين مورد نظر براي نمونه برداري به قطعات يكنواخت از لحاظ بافت، رنگ، شيب، ميزان #فرسايش ، كشت سالهاي قبل، تناوب، نوع محصول و غيره تقسيم بندي مي شود.
2.هر نمونه آزمايشگاهي حداكثر از يك مساحت 10هكتاري تهيه ميشود و براي مساحتهاي بيشتر به همان نسبت تعداد نمونه ها بيشتر میگردد.
3.ابتدا 5 سانتی متر رویی خاک را کنار زده و سپس گودالی به عمق 30 (برای زراعی) و 90 سانتی متر (برای #باغات ) حفر کنید. عمق نمونه برداري بستگي به نوع محصول و عمق #ريشه محصول دارد.برای محصولات زراعی و صیفی از عمق 0-30 سانتیمتری و در مورد باغات میوه سه نمونه یکی از سطح خاک تا عمق 30سانتیمتر، یکی از عمق 30 تا 60سانتیمتر و یکی از عمق 60 تا 90 سانتیمتری به طور جداگانه تهیه می شود.
4.در قطعه زمین مورد نمونه برداری، حداقل در 8 الی 10 نقطه زمین به فواصل تقریباً مساوی نمونه های یک کیلوگرمی تهیه شود.
5.در نمونه خاکی هیچ آشغال، تکه سنگ، تکه چوب، #علف هرز یا ریشه محصولات وجود نداشته باشد.
6.نمونه های جمع شده از نقاط مختلف زمین و از یک عمق را با هم مخلوط نموده و از این مخلوط، و چنانچه رطوبت دارد، باید در سایه خشک شود. سپس یک کیلوگرم خاک از #مخلوط را داخل پلاستیک ریخته و در آن را محکم می بندیم.
سپس روي كيسه برچسب زده، مشخصاتی مانند عمق #نمونه_برداری ،تاريخ، محل، #كشت سال قبل و … را ذكر ميكنيم.