در پنج سال اخیر مجموعا 5175 مورد #مسمومیت ناشی از مصرف #قارچهای_خودرو در هموطنانی که در مناطق غربی، کوهستانی و یا مرطوب کشور زندگی می کنند بروز نموده است.
رعایت توصیه های عمومی ذیل می تواند از بروز مسمومیت و #مرگ ناشی از قارچهای سمی پیشگیری شود:
1. از مصرف #قارچ های خودرو مخصوصا قارچهایی که در کنار تنه درختان (علی الخصوص درختان خشک شده) میرویند و یا قارچ های جمع آوری شده توسط افراد بومی، خودداری کنید. تنها قارچهایی را که توسط مراکز مجاز و در بسته بندی های دارای مجوز می باشند، خریداری و مصرف نمایید.
2. شناسایی انواع #خوراکی قارچ از انواع سمی تنها بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل بوده و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ شناسی و #گیاه شناسی امکان پذیر است. به توصیه های برخی از افراد در تشخیص انواع سمی از انواع خوراکی قارچ توجه نکنید.
3. مصرف قارچ ها توسط #پرندگان و سایر #جانوران ، نشان دهنده #غیرسمی بودن قارچ برای انسان نمی باشد.
4. برخی از روش ها و معیارهای سنتی مانند: تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، یا وجود #حشرات دراطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیحی برای تشخیص عدم سمیت قارچ در همه موارد نیست.
5. برخی از #سموم موجود در قارچ های #سمی ، مقاوم به گرما بوده و فرآیندهای کباب کردن، آب پز کردن، سرخ کردن، بخار پز کردن قادر به تخریب کامل مواد سمی موجود در آن نمی باشد.
6. در صورت بروز علایم و نشانه های گوارشی (تهوع، استفراغ و اسهال) 12 – 5 ساعت پس از مصرف قارچهای خودرو هر چه سریعتر بیمار را به مرکز درمانی تخصصی مسمومیت ها منتقل کنید.
7. انتقال سریع بیمار مسموم به یک مرکز درمانی تخصصی مسمومیت ها امکان درمان موفقیت آمیز را افزایش می دهد و هرگونه تاخیر در این امر سبب افزایش احتمال شکست درمان و حتی مرگ بیمار می شود. از هرگونه خوددرمانی و درمان علامتی پرهیز نمایید
8. در صورت امکان، نمونه باقی مانده قارچ مصرف شده توسط بیمار را برای شناسایی کادر پزشکی در بیمارستان به همراه داشته باشید