آیش چیست، انواع آیش و چگونگی انجام آن
در آیش بندی زمین، زمینی که در آن کشت می شود، به منظور استراحت و احیاء خاک برای یک دورهی معین بدون کشت رها می شود. این دوره بین 1 تا 5 سال می باشد.
فواید آیش:
1. ذخیره سازی رطوبت در خاک برای سال آینده
2. بازیابی مواد مغذی خاک
3. کنترل علفهای هرز
4. کنترل آفات و بیماریهای گیاهی به دلیل عدم وجود میزبان
5. باعث می شود پتاسیم و فسفر از عمق به سطح خاک بیایند و مورد استفاده محصولات زراعی قرار گیرند.
6. میکروارگانیسمهای مفید خاک را افزایش میدهد.
انواع آیش به لحاظ فاصله زمانی:
1. به مدت یک سال در زمین کشتی صورت نمیگیرد
2. در فاصله زمانی بین برداشت محصول قبلی و کاشت محصول جدید کشتی صورت نمی گیرد (پاییز و زمستان).
بطور کلی سه نوع آیش وجود دارد
۱- آیش سبز: در این آیش علف های هرز کنترل نمی شوند و معمولا علف های هرز را به چرای دام اختصاص می دهند. کارایی این آیش زیاد نیست چون علف های هرز رطوبت خاک را تخلیه می کنند.
۲- آیش سیاه :
در این آیش عملا هیچگونه بقایای گیاهی در روی زمین باقی گذاشته نمی شود و عملا یک نوع مالچ خاکی است. در این مورد علفهای هرز را شخم برگردان زده و بقایا با خاک مخلوط می شوند.
۳- آیش کلشی:
مانند مالچ کلش است. در این آیش بقایای گیاهی روی زمین باقی گذاشته می شوند. در این حالت کنترل علف های هرز به دو روش انجام می شود: روش مکانیکی با استفاده از پنجه غازی و روش شیمیایی با استفاده از علف کشها بعد از کاربرد پنجه غازی
چگونه زمین خود را آیش بندی کنیم؟
برای آیش بندی زمین زراعی یا می توان کل زمین را تحت آیش قرار داد که از نظر اقتصادی به صرفه نیست. یا می توان آیش بندی را همراه با تناوب زراعی انجام داد. در این صورت باید زمین را به قطعات مساوی تقسیم بندی کرد و هر قطعه را به کشت یک محصول اختصاص داد و یکی از قطعات را آیش کرد و این چرخه را در قطعات مختلف انجام داد