سال آوری چیست و چرا رخ می دهد؟ 

 به نوسانات عملکرد و باردهی متغییر و نامنظم درختان میوه از سالی به سال دیگر، سال آوری یا تناوبِ باردهی می گویند. این پدیده در بعضی گونه ها و ارقام از جمله سیب، گلابی، مرکبات، زرد آلو، هلو، انبه ، آووکادو، پسته ، گردو و زیتون رایج تر است. در سال‌آور یا پرمحصول که به آن روشن (On-year) گفته می شود. در سال نیاور یا کم محصول که به آن خاموش(Off-year) هم گفته می شود، کاهش یا عدم محصول رخ می دهد.

جوانه های زایشی و تولید گل مهمترین عامل در تولید محصول است که موجب میشود در سال آور درخت تعداد جوانه های زایشی بیشتر و تولید گل بیشتر و در سال کم بار، تعداد جوانه های زایشی کم بوده و یا درخت هیچ جوانه زایشی تولید نکند. در سال پر بار، درخت میوه در صورت کمبود مواد غذایی و عدم تغذیه درست قادر نیست تمام نیاز غذایی میوه ها را تامین نموده. لذا میوه ها در زمان پرشدن، از محتوای مواد غذایی موجود در جوانه های سال بعد بهره می گیرند. به عبارتی، آنها را تخلیه می نمایند و یا میوه ها مانع از رسیدن مواد غذایی به جوانه های سال بعد می شوند. بنابراین، در انتهای فصل به دلیل اینکه درخت، انرژی لازم برای تولید جوانه و گل در فصل بعد را از دست داده، تهی شده و در صورت عدم تجدید قوا، سال بعد را با شکوفه پایین یا بدون شکوفه آغاز خواهد کرد و یا اینکه شکوفه های بسیار تبدیل به میوه نخواهند شد. 

البته دلایل دیگری هم برای سال آوری وجود دارد که می توان از هورمون جیبرلین، کاهش گرده افشانی، نوع رقم، تنشها، آفات و بیماریها، هرس بیش از اندازه، آبیاری نامنظم، عدم برداشت به موقع (در مورد مرکبات) و …

برای کاهش اثر سال آوری می توان از کودهای فروت ست استفاده کرد. 

درباره فروت ست در پستی جداگانه مطالبی عرض خواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *